Berlin-Night-Express - Reisverslag uit Malmö, Zweden van Richard Both - WaarBenJij.nu Berlin-Night-Express - Reisverslag uit Malmö, Zweden van Richard Both - WaarBenJij.nu

Berlin-Night-Express

Door: Richard

Blijf op de hoogte en volg Richard

08 Augustus 2009 | Zweden, Malmö

De nacht begon vandaag om 23:00 uur in de nachttrein. In de 6-persoonscabine bleek ik de bovenste twee bedden hebben voor mij alleen. Op de onderste twee bedden sliep een wat ouder Zweeds stel. Zij waren op reis naar huis en wonen in de buurt van Malmö. Op de middelste twee bedden sliep een wat jonger Duits stel. Zij waren ook aan het backpacken door Europa en ging naar Zweden toe. Omdat ik geen twee bedden dacht nodig te hebben heb ik aan de andere mensen aangeboden om op het andere bed hun tassen neer te gooien, want dat was nu toch leeg. Blij met de extra ruimte zijn we enkele uurtjes gaan slapen. Ik moet zeggen, de trein sliep best goed! En dat terwijl we met 200 km/h door het Duitse landschap heen reden.

Om 2:15 uur ging de wekker. Nou ja, wekker, iedereen werd gewerkt door een paar duitse douaniers die op de deur bonsden. Paspoortcontrole, want we waren aan de Duitse grens aangekomen in het plaatsje Sassnitz. Met een fel lichtje werd mijn slaperige kop belicht om mij terug te kunnen herkennen op de foto. Alles was ok, dus kon ik weer even verder gaan slapen. De trein stond nu stil, dus slapen ging prima. Om 3:30 uur werd ik weer wakker: de trein kwam in beweging en werd langzaam de boot op gereden. Met een ruwe schok kwam de trein weer tot stilstand op de boot. Omdat wij het laatste voertuig op de boot waren, vertrok de boot meteen. De deuren van de trein stonden nu ook open. Aangezien inmiddels toch klaarwakker was vond ik het tijd voor wat foto's! :D

Samen met enkele andere treinpassagiers verliet ik de trein. De boot bestond uit 3 dekken genummerd 3,5 en 7. Op dek 3 stonden de treinen (wij, een aantal goederentreinen en enkele auto's). Op dek 5 stond het merendeel van de auto's en alle vrachtwagens. Dek 7 was het passagiersdek: hier zaten alle mensen. Toen ik met de lift aankwam op dek 7 schrok ik van al het leven op de boot. Midden in de nacht (om 4 uur!) zaten mensen te kaarten, in het casino spelletjes te spelen, te gamen, te eten enzovoorts. Bijna alle passagiers waren nog wakker (of deden alsof ze nog wakker waren). Enkele passagiers sliepen in de meest vreemde houdingen op de bankjes of op de grond, want op deze 3,5 uur durede nachtboot was verder geen bed te bekennen! Mocht iemand ooit nog winst willen maken op deze boot, doe dan het volgende: reserveer een heleboel slaapplaatsen op de nachttrein. Ga op de boot naar boven en start vervolgens met het verhuren van de bedden aan de passagiers. Gegarandeerd succes, want de trein is de enige fatsoenlijke slaapmogelijkheid op de hele boot!

Na een uurtje foto's maken en wat drinken had ik het wel weer gezien op de boot. Ik dook mijn bed weer in waar ik tot half 8 prima in heb geslapen. Om half 8 werd ik weer wakker, want de trein stond weer stil en het zonlicht scheen in de cabine. We waren aangekomen in Trelleborg, een plaatsje aan de Zweedse kust. Er werd weer een nieuwe loc aan de trein gekoppeld, want de andere loc was in Duitsland achter gebleven. Nu was het nog een half uurtje verder rijden voor we aankwamen in Malmö.